luni, 16 februarie 2009

Instalatorul... roman!


Celor mai multi va sunt cunoscute pataniile instalatorului polonez in UK. Dupa cum sunt sigur ca multi ati trecut prin situatii similare cu cea care v-o prezint. Si, celora care nu au trait astfel de experiente, le doresc sa nu aiba nicicand parte de ele.
Miercuri dimineata, ora 8.43. Constat ca baia este inundata. Anunt administratorul, oprim alimentarea cu apa pe coloana. Ora 9.30. Administratorul imi spune ca a contactat o firma si o echipa urmeaza sa soseasca din moment in moment. Cu oarecare scepticism imi propun sa am totusi oarecare rabdare si incredere. Orele trec si la 22.00, resemnat, imi spun ca mai este si maine o zi. Din pacate ziua trece fara sa se intample nimic pozitiv. Vineri dimineata, stresat de-a binelea de situatia creata, ma gandesc ce as mai putea face. Cand (minune?!, orele 8.30) isi face aparitia "echipa". O echipa formata din trei persoane. Unul mai tinerel si doi de varsta medie. Doi inalti cam de 1,8-1,85 m si unul mai scund. Acesta parea sa fie si seful. M-am mirat si nu prea vazand ca sunt echipati in tinuta de strada si ca nu au nicio scula si niciun material. Se introduc toti trei in baie (care ca mai toate baile de la bloc e foarte "generoasa") si incepe dezbaterea cazului. Se emit ipoteze si se intocmesc variante de lucru. Erau ca un adevarat stat major ce elabora planul unei campanii. La un moment dat au terminat sedinta tehnica. Cel care parea un fel de sef a cerut voie sa fumeze. I-am oferit o scrumiera. Din pacate fara instructiunile de utilizare. Oricum nu i-ar fi fost de folos. La ora 9.00 apare o a patra persoana. In haina de piele si cu geanta diplomat. Pricep ca este de fapt adevaratul sef. Ii chestioneaza pe ceilalti, le corecteaza pe ici pe colo solutiile, si-mi comunica ce urmeaza. Adica pleaca dupa materiale, revin si se apuca de lucru.
La 9.45 revin si se apuca de lucru. Nu va mai descriu modul lor de actiune. Episoade cunoscute. Cum ar fi: sa le dau o ruleta, o surubelnita, un pahar de otet. Depunerea sculelor conform legilor lui Murphy. In ultimul loc unde vor fi cautate la interventia urmatoare. Si bineinteles cunoscutele apropouri la o gustare, un suc, etc. Faptul ca nu au adus o piesa si unul dintre ei a plecat la "firma" sa o aduca ce mai conteaza. In fine ora 17. Vine seful ca sa inaugureze lucrarea. Parca asistam la lansarea primei rachete cosmice romanesti. De fapt asa imi imaginam. Cum apa avea sa se inalte de la subsol pana la etajul 10 si-i va ferici pe toti locatarii. Dar, fas! Apa s-a incapatanat sa aterizeze tot la mine in baie. Muncitorul (sau specialistul) Dorel (chiar asa il cheama) uitase sa stranga "olandezii". In fine, la 18.00 se rezolva si problema asta. Doar eu raman nemultumit, fiindca mai e o problema de remediat.
Nu va mai retin. Toate s-au finalizat duminica la orele 11.00. Bine ca mi-au oferit un subiect. Nu aveam inspiratie. Totul e bine cand are un final fericit, nu-i asa?
Dar daca sunam la 112 la descarcerare, nu era mai bine?

3 comentarii:

Anonim spunea...

ii bine ca nu ti-au venit putini turmentati la lucru...eu l-am trimis pe unul acasa...traiesc de pe bani nostri si uita ca in schimb tre sa faca ceva...

Teodor spunea...

Se pare ca noi romanii suntem experti la munca in anti-echipa (si la propriu si la figurat). Nu numai ca avem o afinitate patologica pentru "comitete si comitii", dar cand acestea se reunesc pentru a rezolva o problema data, sunt paralizate de ineficienta si nu pot rezolva treaba unui om...Metehne vechi: teorie multa, comentarii cat cuprinde (doar suntem o natiune de comentatori, studiu de caz Realitatea TV), iar cand se impune gasirea unei solutii in realitatea practica, evident ca este ora mesei sau programul de lucru s-a incheiat, si...o lasam pe maine / luni / de la 1 ale lunii. Sa tragem un pic de timp, poate problema trece de la sine. Vorba ceea, pauzele lungi si dese, cheia marilor succese!

Mărtutza spunea...

Eu am ramas cu sechele dupa ce am trecut printr-o renovare de 3 luni. Pe electrician l-am dat pur si simplu afara si l-am sanctionat la bani, dar nici cu zugravo-instalatorii nu au fost mai breji...in orice caz, daca mai prind vreun meserias in casa fac urticarie pe loc si devin 'nevricoasa'!