marți, 3 februarie 2009

Fetele din Balcani canta englezeste!



S-a incheiat editia 2009 a cocursului Eurovision Romania. Probabil ca in urma cu doua saptamani , cand presupuneam ca va fi din nou o editie insotita de scandaluri, acuze de plagiat, etc. m-am inselat. Media a mentionat ca a fost cea mai cuminte editie. Cred ca asa a fost deoarece acest lucru este confirmat de cea mai redusa audienta. Eu am insa unele rezerve. Daca in presa s-a trecut cu usurinta peste unele aspecte, poate mai putin placute, nu inseamna ca acestea nu au existat. Cel mai neplacut aspect mi s-a parut a fi jurizarea. S-a spus ca este un juriu competent, alcatuit din profesionisti. Este adevarat. Dar, diversitatea specialistilor din componenta acestuia a spulberat de la inceput posibilitatea unei evaluari reale. Fiecare membru a notat in raport de propria-i specializare. Altfel, este inexplicabil ca o piesa sa fie notata la extreme. Adica si nota zero, si nota maxima. Aceasta, in pofida existentei unei grile pe baza de criterii, cat de cat masurabile. Nu mai pun la socoteal faptul ca in niciun sistem o lucrare, o proba, etc. nu se apreciaza cu zero puncte. Simpla prezentare, chiar execrabila presupunand ca ar fi trebuie sa primeasca din oficiu un punct. Poate acest sistem de apreciere nu a influentat clasamentul final. Dar arunca un semn de intrebare asupra profesionalismului celor din componenta juriului. Mai cred de asemenea ca jurizarea de la cap la coada, de catre aceeasi echipa a concursului ar fi fost mai buna.
As mai sublinia ceva. Majoritatea pieselor din finala au fost limba engleza. Nu stiu daca e de bine sau de rau. Desigur, se stie ca engleza este tot mai prezenta in viata cotidiana de pretutindeni. Dar parca e pana la urma si putin ridicol sa prezinti o piesa cu motive folclorice romanesti in limba marelui Will. Sau, poate ne-am gandit ca e timpul sa actualizam binecunoscuta expresie "Invatam limba rusa cantand".
Cred caorganizatorii festivalului-concurs, din intreaga Europa, mai au de rezolvat o problema importanta. Sa stabileasca cu precizie caracterul intrecerii. Este un concurs de interpretare, de creatie, spectacol de televiziune, toate la un loc si nimic in acelasi timp?

Desigur, concursul a avut si un invingator. Merituos as spune. Care pune mult suflet si seriozitate in ceea ce face. Sa-i dorim mult suucces. De ce nu s-ar transforma nuanta usor peiorativa din apelativul "fata popii", in una de simpatie si apreciere reala!

Un comentariu:

Gaby spunea...

Unii invata rusa cantand... altii invata sa cante "englezind" (cam fortat)...si strica si muzica si engleza. Despre "fata popii"... bine ca a renuntat la ritmurile latino gen "telenovele", cel putin cu aceasta ocazie. Ai dreptate in legatura cu jurizarea. Eu cred ca a existat si un alt criteriu, nu doar specialitatea; relatiile personale. Fiecare artist care ajunge acolo are "pe cineva" prin mass media care il ajuta. Iar cel care ofera ajutorul are si el de castigat ceva...chiar si o masa la un restaurant de lux cred ca il "motiveaza" sau un cadou "deosebit". Poate gresesc...poate nu.