sâmbătă, 28 februarie 2009

Sa ne purtam cu manusi?

"A te purta cu manusi" este desigur, in primul rand, o expresie metaforica. Dar comporta si o componenta practica. Adica acele situatii in care trebuie sa purtam manusi la propriu. Continutul acestui articol l-am creionat de mult. Repetarea astazi aproape identica a unui scurt episod, aproape identic cu multe altele, m-a determinat sa nu-l mai tin in sertar. Este vorba modul in care suntem serviti la magazinele alimentare. Si nu ma refer numai la cele cu denumirea comuna de butic. Ci chiar de unele cu pretentii, facand parte din lanturi de magazine cu firma. Mai concret. La raionul de mezeluri. Solicit un anume produs. Vanzatoarea, imbraca o manusa care banuiesc ca ar trebui sa fie de unica folosinta. Si ceea ce urmeaza ar putea sa para doar comic. Adica sa-ti starneasca zambete. Da, persoana respectiva, tine in mana cu manusa ambalajul, iar cu cealalta, evident fara manusa, ia marfa din galantar si o pune in punga. Nu-i asa ca e doar de ras? Alte aspecte asemenea. Acelasi market. Soseste painea. In navete descoperite. Doua angajate, cu mainile goale, o ambaleaza in pungi si o aseaza pe rafturi. Mai vreti si alte exemple? Mai sunt. De pilda, adeseori am vazut ca angajatele, fac "curatenie" la locul de munca. Adica spala cu mopul. Sau uneori, si mai rau, matura. Daca in acest timp vine un client ce credeti ca se intampla? Merge la grupul social sa se spele? As! Se sterge superficial pe poalele halatului si-ti "ofera" serviciile.
La fel de neplacut si nesanatos este si un alt aspect. Care cred ca s-a intepenit atat de bine in noi, incat nimeni nu-l va putea urni. Ma refer la "gospodinele" si "gospodarii" care la raioanele cu autoservire de panificatie si de legume si fructe fac controlul calitativ al marfurilor. Nu cu ochii si prin pipaire, miros, etc.
In fine, dar poate si mai grav cred ca este faptul ca la multe raioane, cei care te servesc manipuleaza si banii. Banii la propriu, pe cei fizici. Adica bancnotele si monedele.
As fi curios daca stiti ce se intampla intr-o asemenea situatie daca iei intr-un fel atitudine. Cred ca da. Angajatii raionului sau magazinului se solidarizeaza, in aprarea celor in culpa. Sefii dispar sau stau ascunsi in birourile din spate. Iar cea mai mare parte a celorlalti cumparatori te privesc cu repros sau chiar te apostrofeaza.
O sa-mi spuneti ca exista varianta sesizarii OPC. Desigur. Doar o "discutie" cu un robot este oricand bine venita! Si apoi, e palpitant si incitant sa astepti un raspuns precum un mesaj lansat intr-o sticla pe Dunare la Viena. Si pentru ca in acest rastimp o sa ai nevoie absoluta de niscaiva cumparaturi, vei urmari cu "placere" episoadele urmatoare.
Nu ar fi cazul sa renuntam la manusi??!!


Niciun comentariu: