sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Agresiunea din ...cutie!


Va mai amititi? Prin anii '90-'95 circula un concept. Denumit Agresiunea din interior. Pe scurt acesta avea in vedere urmatoarele. Posibilitatea declansarii unor conflicte grave ca urmare a actiunilor iredentiste, organizatiilor paramiltare, de sabotare economica, de provocare, etc. In consecinta zeci si sute de specialisti, din cele mai diverse domenii, s-au aplecat asupra fenomenului, au transpirat, au alergat, au dezbatut, au realizat studii, chiar si teze de doctorat si au elaborat planuri strategice de prevenire si contracarare. Dar, cum nu intotdeauna ceea ce ne imaginam se si intampla, asemenea evenimente nu au avut loc. Ceea ce e foarte bine.
In schimb, un altul, perfid si insidios, anuntat dar ignorat, s-a strecurat in peisajul cotidian. Este vorba de agresiunea din media. Din toate categoriile de media. Nu imi permit sa analizez eu cauzele si consecintele acesteia. Pot face doar unele constatari. Nu as vrea sa aduc in atentie nici jurnalele de stiri, nici desenele animate, nici talkshow-urile. Ma avoi opri doar asupra unui tip de "spectacol". Concursurile interactive. Online. Acelea unde cred ca agresivitatea moderatorilor (nu stiu daca e o denumire corecta) depaseste orice limita. Stiti scenariul. Se lanseaza o tema, se ofera un premiu, si doamna sau domnisoara de dincolo de sticla incepe sa se rasteasca la privitori. Nu ii indeamna sa joace. Ii someaza. Ii avertizeaza ca minutele si secundele fug. Din cand in cand mai schimba registrul, si mareste potul. Si iar se incinge biciuirea celor care din diverse motive participa, sau, unii doar privesc distant, pentru a constata pana unde s-a ajuns. Probabil ca cei ce reusesc sa intre in direct sunt pentru cateva secunde fericiti. Isi inchipuie ca a sosit marea sansa ce va fi rasplatita cu un frumos castig. Dar, arareori se intampla sa fie un castigator real. Spre final agitatia prezentatoarei atinge cote maxime. Te astepti ca dintr-o clipa in alta sa iasa din cutie si sa-ti aplice o corectie fizica. Adica sa-ti dea cu telefonul in cap. (la propriu, tie mototolule!). In fine, concursul se incheie, nu ai macar satisfactia de a afla solutia, dar traiesti cu iluzia ca maine vei fi printre castigatori. Deci maine, alti fraieri, aceleasi moderatoare, aceleasi amenintari. Cu acelasi final. Nu ca in De-a v-ati ascunselea! Nu doamna sau domnisoara nu anunta Cine nu-i gata il iau cu lopata! Ci chiar daca nu o spune direct transmite un semnal mai mult decat limpede: Daca nu esti gata, iti iau beregata! Ce institutie se ia de beregata lor? si nu are nimeni curajul sa spuna si mai ales sa demonstreze ca astfel de concursuri sunt niste escrocherii?

Uneori am niste sentimente ciudate in legatura cu aceste concursuri. Adica un fel de admiratie pentru animatoare. Ma gandesc ce eforturi intelectuale si chiar fizice au depus in vederea castingului. Dar cred ca au si o consolare. Asemenea "spectacole" cred ca sunt o reala rampa de lansare pentru interpretarea unui rol intr-o telenovela. Sau rolul Elodiei, Magdei, etc. la OTV. Sau poate drumul e invers! Cine stie?

Un comentariu:

Răzvan spunea...

Ma mir ca mult prea vigilentul CNA nu se sesizeaza de loc in cazul acestor show-uri, cae pe mine m-au socat cand le-am vazut pentru prima oara...
Totusi sunt inca destui care se lasa manipulati si suna..!