sâmbătă, 10 ianuarie 2009

PUTEREA URSULUI!!! SAU RUSIA, GAZELE SI EUROPENII!



Desigur titlul articolului poate fi considerat o metaforă. Sau poate că nu, in aceeasi masura. Cred ca multi dintre voi stiti, ca tradus in romaneste, numele presedintelui rus inseamna " a ursului sau a lu'ursu". Iar cel al premierului, printr-un usor joc de cuvinte, poate fi considerat similar cu Puti (in rusa putere, forta). Oare este intamplatoare aceasta asociere? Pot sa cred ca in privinta numelor da. Ceea ce ce este dincolo de aceasta metafora nu stiu. Si nu vreau sa ma transform intr-un analist politic sau economic parat. Ca aceea care isi atribuie reciproc aceasta calificare precum toamna gospodinele aplica etichetele pe borcanele cu zacusca, bulion, sau castraveti. Dar, ca traitor al acestei planete si al acestor vremuri am dreptul sa-mi pun anume intrebari si sa-mi exprim nedumeririle. Desigur nu voi da verdicte.
In primul rand am mari lacune in priceperea fenomenului denumit cu prioritate "criza". Spun cu prioritate sau majoritar, fiindca se mai vehiculeaza si notiunile de recesiune si stagnare. Unii dintre cei care folosesc termenul de criza spun ca ar avea aceeasi cauza ca si cea din '29-33. Adica supraproductia. O alta parte, care foloseste aceeasi terminologie gaseste alte cauze. Supracreditarea. Consumul exagerat bazat pe castiguri ipotetice sau reale, dar viitoare. Nu am auzit inca nimic despre varianta combinata. Eu presupun ca adevaratele cauze o sa le aflam post-factum. Dupa producerea efectelor. Si de aici urmeaza sarabanda analizelor, interpretarilor si lipsa absoluta a concluziilor. Si mai ales a solutiilor. Urmatorul pas, panica si deruta. Precum si speculatiile de tot felul.
La fel de amenintatoare, si cu efecte deja vizibile este criza gazelor. Nu stiu daca are la baza cauze obiective sau nu. Dar cred ca exprima in mare masura atitudinea Rusiei fata de celelalte puteri. Fostul urias imperiu nu mai vrea sa fie ignorat. Se simte amenintat de pierderea zonelor traditionale de influenta. Si atunci spune in vazul si auzul intregii lumi ca detine pe langa butonul rosu si manetele de la cea mai importanta vana de distributie a gazelor din lume. Restul lumii si Europa ce fac in acest timp? Seminarii internationale despre surse alternative, independenta energetica. Subiecte mereu in actualitate de la declansarea crizei petrolului din '70. Desigur, in ultimele zile au gasit o solutie mai practica si eficienta. Vor trimite echipe de specialisti in Rusia si Ucraina. Si ce misiune au acestia. Sa stea cu urechile lipite de conducte si sa constate daca fasaie gazul. Apoi, se vor intruni undeva si iar vor discuta despre Drumul matasii, South si North stream, rseursele energetice de la lacul rusesc, etc. Dovedind aceeasi preocupare majora, politicienii si guvernantii romani actioneaza si ei cu sarg. Elaboreaza noi concepte politico-economice, stabilesc termene de rezistenta la impact de genul 6,3,2,1... (luni). Taie la gramada drepturile unor pensionari. Care, cica pentru cei mai loviti de tranzitie nu ar fi morale. Pentru parlamentarii si guvernantii in aceeasi situatie dl boc spune ca sunt constitutionale. Acelasi personaj, aceleasi criterii legale de apreciere, alta balanta. Dar nu numai atat. Au actionat si in plan diplomatic. Si au obtinut un mare succes. Conducta cu distributie directa a gazelor naturale din Rusia, prin care o sa gestionam si aprovizionarea Ucrainei!!!
Este limpede ca ursii nu mai hiberneaza.

Fiindu-mi iertata ignoranta, si poate o anumita ingrijorare indraznesc sa avansez o ipoteza. Nu pot sa cred ca acest fenomen nu a fost anticipat. Si a fost lasat sa se produca. De ce? Fiindca oricum ar fi avut loc. Si poate cu efecte mult mai grave. Si tare ma tem ca actuala "ordine" mondiala a devenit desueta. Si trebuie renegociata. Cu ce costuri?

Rememorand evenimentele, am ajuns la concluzia ca la summit-ul OTAN de la Bucuresti, una dintre voci a fost mai putetnica si parca mai provocatoare. Sper sa fi fost doar sonorul aparatului pe +++.

Niciun comentariu: