sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Fantana cu...cantece!!






Nu stiu cat de potrivit este acest subiect la inceput de an. Dar, fiindca este de fapt un gand ramas nerostit de anul trecut, imi permit sa-l public.
Dupa cum stiti, spre sfarsitul anului 2008, cosilierii Primariei Generale nu au aprobat finantarea unui proiect. Proiect ce prevedea constructia unei fantani arteziene cantatoare. Desigur ar fi putut sa reprezinte o adevarata opera de arta. Dar nu aceasta ma preocupa. M-ar interesa sa aflu motivatia reala a respingerii acestei investitii. Oare ce au gandit consilierii? In ceea ce ma priveste, indiferent ce motive, rationamente, sau interese i-au determinat sa actioneze astfel, eu ii aprob. Cred sincer, ca un asemenea proiect este inoportun. Argumente am suficiente. Am sa ma limitez doar la cateva sublinieri. In primul rand este vorba despre eficienta acestui proiect. O sa argumentati probabil ca nu este necesar sa produca un beneficiu material, ci unul de imagine. As fi de acord daca am avea precedente si am fi intr-un moment favorabil. Nu as vrea sa va readuc in memorie alte proiecte, unele de-a dreptul fanteziste, uitate in sertare. Nici sumele de la buget cheltuite pentru promovarea imaginii "tarisoarei". Acum un an primaria Capitalei in colaborare cu media, lansa un proiect, o ancheta-sondaj, pentru a gasi o "mascota" (asa au denumit-o) reprezentativa pentru Bucuresti. Si iata ca la sfarsitul anului de curand raposat au aparut nu mai putin de trei. Cei mai multi Mosi, cel mai lung carnat, cel mai greu tort! Nu e minunat?
Dar sa revin la fantana. Pretul estimat al acesteia este de 8500000 de euro. Mult, putin? Eu spun ca este mult fiindca aceasta suma nu se va amortiza niciodata. Dimpotriva, ea va spori anual cu cheltuieli de intretinere, exploatare, etc. Desigur ca proiectul ar fi putut avea succes daca era insotit de masuri complementare. Sunt sigur ca le stiti. Aspectele privind transportul si circulatia, traseele, informatiile si ghidurile turistice s.a.
Un alt aspect, desi sunt multe altele, de ordin strict economic. Cu aceeasi suma s-ar putea construi un numar de 170 de apartamente, la un pret rezonabil, de 50000 de euro pe unitate construita. Sau o scoala, sau o unitate spitaliceasca. Oare la aceste aspecte s-au gandit consilierii? Am mari rezerve.
Oricat as dori sa inchei, nu pot fara a mai aduce in atentie unele aspecte. Primul. Va mai amintiti de ultramodernul si sofisticatul sistem de supraveghere, dirijare si fluidizare a circulatiei? Da, cel care trebuia pus in functiune in martie 2008. A fost inaugurat totusi in mijlocul verii. Toti au fost incantati, desi rezultatele nu puteau fi concludente. De ce? Foarte simplu. Majoritatea era plecata in concediu, iar turistii straini nu se buluceau la portile cetatii. Si a venit toamna bogata, si s-a constatat ca problemele sunt aceleasi. Oare era greu de anticipat ca daca modernizezi doar un element dintr-un sistem complex de fapt complici lucrurile? Ne aflam exact in situatia unui miriapod care are doar un picior valid si pe celelalte semi-paralizate. Oare specialistii nostri nu au cunostinte despre sisteme, teoria deservirii si a asteptarii?
Ultimul aspect. Cunoasteti sarabanda de dupa'90 privind organizarea si reorganizarea guvernului, schimbarea atributiilor si denumirii ministerelor, agentiilor, departamentelor, etc. (Chiar, oare ce atributii va avea componenta de "inovare" din actualul minister al Educatiei, cercetarii si inovarii?) Ei bine, am aflat ca numai pentru amintitul minister se vor cheltui 10 milioane de lei pentru "actualizare". Adica: HG, publicare in Monitorul oficial, frontispicii pe institutii, documente tipizate, stampile, parafe, sigilii, ecusoane, legitimatii, etc. Oare cate ministere si-au pastrat denumirea? Si daca mai urmeaza o reorganizare?
Putem spune fara sa gresim: Si aici este o parte din banii dumneavoastra.

P.S.: Cred totusi ca "specialistii" au in vedere teoria asteptarii. Adica a lui Sfantu' Asteapta! Iar politicienii si administatia pe cea a desevirii. Preferentiale!

Niciun comentariu: