vineri, 30 ianuarie 2009

Doamna ministru a... aterizat la Madrid!

Doamna ministru Elena Udrea a plecat la targ. Ei, dar nu la targul de fete de pe muntele Gaina, nici la cel de masini de la Vitan, nici macar la cel de carnati de la Plescoi. Nu, la cea de a 29-a editie a targului international de turism din Spania (FITUR). Desigur ca scopul descinderii domniei sale, e lesne de dedus. Doar e la mintea....Da, promovarea turismului romanesc si extinderea relatiilor specifice. Si, pentru a ne demonstra ca acest domeniu va suferi rapid operatii estetice si de fond profunde, echipa condusa de domnia sa, (secretari de stat si alti functionari de rang inalt), a purces la treaba. Pe primul loc, in diversitatea actiunilor desfasurate, s-a situat pledoaria pentru dezvoltarea zonei balneare din nordul capitalei. Aici cred ca trebuie apreciata in primul rand ampla perspectiva a Ministerului. Adica, luand in consideratie, varsta de pensionare raportata la varsta managerului sef, aceasta salba de statiuni si baze de tratament ar putea intra in functiune, taman cand (Doamne fereste!) se vor ivi primele semne ale reumatismului si altor afectiuni specifice varstei a treia. Desigur ca in expunerile facute nu a fost omisa nici sublinierea accentuata ca patronii si administratorii din turismul romanesc, urmaresc prioritar profit rapid dar fara a imbunatati calitatea serviciilor. Ingenioasa tactica de promovare a intereselor din domeniu.
Inevitabil, pe langa aceste actiuni, dat fiind "inaltul profesionalism" al delegatiei s-au comis si unele gafe dar neinsemnate si rezolvate operativ. De pilda, lipsa materialelor promotionale si documentare in limba romana. S-a gasit o solutie eficienta si rapida. Inlocuirea lor cu materiale in limba franceza. Doar tot suntem francofoni si francofili. Si altfel cum am putea dezvolta relatii multilaterale? Nu am aflat daca printre materialele expuse s-a aflat si un dictionar toponimic. Oare cum se pronunta SALAINA-BICI in limba lui Voltaire?
Si nu doar atat. Fiindca lazile frigorifice cu produse traditionale romanesti s-au ratacit pe undeva (sau au ramas la Bucuresti) doamna ministru, in loc sa-si serveasca oaspetii cu carnati de Plescoi, i-a imbiat cu branza "traditionala" Castilla- La Mancha. Pe langa toate acestea, faptul ca in expozeurile sale l-a rebotezt pe omologul sau spaniol, nici nu mai conteaza!

Un alt ministru la fel de tanar si pus pe fapte mari. Ministrul culturii, cultelor si patrimoniului national. Fostul Minister al,...ulterior al...s.a.m.d. O prima actiune a domniei sale subliniaza o strategie deosebita. Conform principiului..."pestele se curata de la coada" domnul ministru incepe cu patrimoniul national. Nu pot sa spun ca nu are profunda dreptate. Dar, mai mult m-a uimit ingeniozitatea planului elaborat. Iata in ce consata acesta. Domnia sa va elabora o Carte neagra a patrimoniului. In care, desigur vor fi condamnate toate crimele si abuzurile care au afectat patrimoniul national. Lucrarea va fi, normal nu, subventionata de la bugetul ministerului. Probabil zeci de edituri se vor inghesui sa o publice. Intre timp se vor mai comite zeci sau sute de atentate la diverse obiective de patrimoniu. Dar, totul va avea un final fericit. Va fi organizata lansarea lucrarii, domnul Paleologu va incasa drepturile de autor, si totul se va incheia cu o receptie. Printre invitatii de vaza, noii proprietari de Kitsch-uri aparute peste noapte.

Niciun comentariu: